ST-nej till autonoma universitet

UTREDNING2009-05-08

Universitet och högskolor bör även i fortsättningen vara statliga myndigheter, framför ST i ett remissyttrande om Autonomiutredningen. Behörighetskraven på lärare ska också vara kvar.

Regeringens utredare Daniel Tarschys har föreslagit att man ska skapa en ny offentligrättslig organisationsform för högskolan för att ge den större frihet. Men ST tvivlar på de positiva effekterna av en sådan reform, eftersom staten enligt förslaget ska skriva fyraåriga avtal med varje lärosäte om finansieringen. Avtalen kan bli väl så detaljstyrande, och innebär också en kraftigt ökad arbetsbörda.

ST anser att det finns starka skäl för myndighetsformen.

– Då gäller offentlighetsprincipen, det finns möjlighet till insyn och granskning och rättssäkerheten blir bättre för både personal och studenter, säger ST-ombudsmannen Inger Ehn Knobblock.

ST tar också avstånd från förslagen att det ska vara frivilligt att använda sig av sakkunniga vid anställningar och att lärosätena ska få bestämma anställningskraven för de flesta lärartjänster. Dagens regler garanterar rättssäkerhet, rörlighet och ökad jämställdhet, anser ST.

Vidare sätter förbundet ett stort frågetecken kring förslagen som rör styrelsen. Regeringen ska utse majoriteten av ledamöterna, men då högskolan inte längre ska vara en del av staten är det oklart vem styrelsen ansvarar inför. Utredningen har inte heller någon lösning på det demokratiska problem som finns i dag, nämligen att yrkesgrupper utanför lärar- och forskarkategorin är utestängda från flera beslutsfattande organ inom högskolan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA