Tvångsförvaltning på Stockholms universitet

NYHET2004-11-25

Företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet har på fem år gått från ett plus på 52 miljoner kronor till 51 miljoner kronor i samlat underskott. Institutionen har nu satts under tvångsförvaltning, men ST-sektionen är kritisk till den sena reaktionen.

– Jag är personligen inte så förvånad av vad som kommit fram, säger Lars Åke Säll i sektionsstyrelsen för ST på Stockholms universitet. Vi har framfört kritik under fyra-fem års tid mot institutionen i olika sammanhang, men vi har inte fått gehör för den.

Institutionens tidigare prefekt Sikander Khan fick i våras lämna sin post tillsammans med övriga i institutionens styrelse. Den nytillträdda prefekten Harry Flam, professor i nationalekonomi, får nu hjälp av två personer från universitetets centrala förvaltning samt en controler för att bringa reda i ekonomin.

Harry Flam säger i en rapport att underskottet beror på för dyra lokaler, för höga personalkostnader och dyra studieresor.

Institutionerna får sina anslag från fakulteterna, och den företagsekonomiska institutionen kommer vid årsskiftet att ha en skuld till fakulteten på 51 miljoner kronor. Det innebär en försämring av ekonomin med drygt 100 miljoner kronor sedan 1999, då institutionens kassa innehöll 52 miljoner kronor, redovisar Lars Åke Säll.

I skulden ligger bland annat ett mycket omfattande övertidsarbete.

– Före sommaren redovisades 25 000 övertidstimmar, berättar Lars Åke Säll. Nu är det uppe i 26 000 timmar.

Enligt Lars Åke Säll har prefekten Sikander Khans sätt att leda institutionen lett till återkommande konflikter med facket. Bland annat har institutionsanställda som framfört kritik blivit utstötta.

– Den etiska och moraliska ribban har förmodligen sänkts efterhand, kommenterar Lars Åke Säll. Men vår kritik av prefekten har nonchalerats av universitetets personalbyrå.

Effekten av den ekonomiska misshushållningen blir att motsvarande sexton heltidstjänster, varav tolv lärartjänster, måste bort. Detta enligt Harry Flams beräkningar. Alla tidsbegränsade anställningar försvinner efterhand som de löper ut. Vidare sägs vissa lokaler upp, och kurser minskas eller slås samman.

För ST-sektionens del kommer det att innebära uppsägningsförhandlingar för fyra-fem personer. ST har tillsammans med övriga fack krävt att en löntagarkonsult tillsätts för en oberoende granskning av institutionen.

Skulden ska betalas av på tio år. Prefekten Harry Flam räknar med att ekonomin är i balans år 2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA