Annons:

Tuff arbetsmiljö hos DO

ARBETSMILJÖ2010-12-03

Kritiken växer mot Diskrimineringsombudsmannen, DO, och myndighetens chef Katri Linna. Personalen känner sig inte delaktig och två av tre tror inte det kommer att bli bättre.

Justitieombudsmannen har vid upprepade tillfällen på senare tid kritiserat den nya sammanslagna myndigheten DO för långa hanteringstider.

Nu visar en färsk arbetsmiljöundersökning att var fjärde av ett 90-tal anställda vid DO ofta känner sig ledsna eller nedstämda på grund av jobbet. Mindre än en av tio säger att de aldrig känner det så.

Den 1 januari 2009 slogs de olika ombudsmannafunktionerna mot diskriminering ihop till en enda. Personalen samlades under en huvudman och verksamheten har organiserats om. Många tycker det har blivit sämre sedan dess. 36 procent tycker att samarbetet med ledningen har blivit sämre, bara drygt var tionde att det blivit bättre.

Bristande förtroende för arbetsledningen tycks enligt arbetsmiljöundersökningen vara ett stort problem hos DO. Mer än en av tre säger att de sällan eller aldrig får stöd och hjälp av sin närmaste chef, medan bara en av fyra säger att de får positiv feedback från sin chef.

Enkäten tyder också på att många känner att de saknar delaktighet i myndighetens arbete. Var femte anser att de ofta eller mycket ofta kan påverka DOs inriktning i viktiga frågor, medan nästan varannan svarar sällan eller aldrig. Bara elva procent uppger att de känner sig delaktiga i helheten.

Anmärkningsvärt är också att 9 av 83 anställda svarat ja på frågan om de blivit utsatta för trakasserier på grund av kön eller någon annan diskrimineringsgrund på jobbet. Fyra personer säger att de blivit utsatta för sexúella trakasserier eller någon annan form av trakasserier av sin chef.

ST Press har utan resultat sökt DO Katri Linna för en kommentar.

Men DOs verksamhetschef Jenny Olausson skirver i ett mail att hög arbetsbelastning är ett utbrett problem, både bland medarbetare och chefer:

”Vi ser över och prioriterar bland arbetsuppgifterna. Vi effektiviserar DOs ärendehantering och arbetar med att tydliggöra ledningsgruppens roll och chefernas ansvar.”

Hon skriver att hon tycker det är oacceptabelt att medarbetare på DO upplever trakasserier.

”Vi följer upp det här noga och säkerställer att DOs plan för lika rättigheter och möjligheter blir känd av alla medarbetare. Vi förbereder också ett program för chefsutveckling som omfattar psykosocial arbetsmiljö.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA