Tre skattekontor blir skyddsobjekt

SKATTEVERKET2024-08-13

Tre av Skatteverkets kontor blir skyddsobjekt, uppger Ekot. Det gäller myndighetens kontor i Sundbyberg, Göteborg och Malmö. Myndigheten har själv begärt skyddsobjektsstatus mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

Skatteverkets kontor i Sundbyberg har redan status som skyddsobjekt, vilket framgår av gula skyltar vid ingången till myndigheten. Kontoren i Malmö och Göteborg följer enligt Ekot efter i oktober.

Beslut om skyddsobjekt fattas av respektive länsstyrelse. Myndigheter, regioner, kommuner och företag kan ansöka om att bli skyddsobjekt. Ett beslut innebär tillträdesförbud, vilket innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet.

Genom ett särskilt beslut kan tillträdesförbudet kompletteras med förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar av eller inom skyddsobjektet. Då är det exempelvis förbjudet att fotografera eller teckna av objektet.

”Allt ifrån terror men även främmande makt och hotet därifrån i form av sabotage et cetera. Det är en mångfacetterad hotbild myndigheten har gett uttryck för och som vi nu hörsammar. Vi är en stor myndighet i Sverige och det är viktigt att vi fungerar”, säger Skatteverkets säkerhetschef Johan Tell till Ekot.

Enligt Johan Tell ser Skatteverket i dag inget omedelbart hot mot myndigheten från någon av de här aktörerna.

”För oss innebär det här att medarbetare och allmänhet får en ökad trygghet i våra lokaler”, betonar Johan Tell.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA