Tjänstepension utan åldersgräns

PENSION2013-10-04

Parterna inom kommuner och landsting har skrivit på ett nytt pensionsavtal. Avtalet gäller dem som är födda tidigast 1986 och saknar både nedre och övre åldersgräns för intjänande av pension.

Det nya avtalet för dagens unga kommun- och landstingsanställda innebär att man tjänar in till pension fullt ut från det man börjar arbeta fram tills man slutar, oavsett ålder. Fram till den så kallade las-åldern, den ålder till vilken man har rätt att kvarstå i arbete, betalar arbetsgivaren 4,5 procent på inkomster upp till cirka 35 000 kronor och 30 procent på lön därutöver.

I dag är ”las-åldern” 67 år, men om gränsen höjs i framtiden följer pensionsrättigheterna med. Även efter det betalar arbetsgivaren in till pension, men då bara 4,5 procent oavsett inkomst.

Den anställde tjänar också in pensionsrättigheter vid föräldraledighet och sjukdom.

Åsa Forsberg inom Offentliganställdas förhandlingsråd, hävdar i ett pressmeddelande att avtalet är det bästa bland de så kallade avgiftsbestämda avtalen på arbetsmarknaden.

– Det är viktigt att ha ett avgiftsbestämt avtal som faktiskt följer livsinkomstprincipen och som samtidigt ger en pensionsavsättning vid sjukdom och föräldraledighet och dessutom ger ett efterlevandeskydd vid dödsfall.

I avtalet på statens område, PA03, finns en nedre åldersgräns för pensionsintjänande på 23 år i den del av tjänstepensionen som är avgiftsbestämd. Avtalet har också en förmånsbestämd del, som främst har betydelse för personer med hög lön. I den delen är åldersgränsen 28 år. Arbetsgivarverket vill ha ett rent avgiftsbestämt pensionsavtal även inom den statliga sektorn. I samband med det nya löneavtal som Offentliganställdas förhandlingsråd slöt på fredagen för statliga myndigheter kom parterna överens om att inleda förhandlingar om ett nytt tjänstepensionsavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA