Tidig pappaledighet ger mer jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET2020-06-01

Det är bra för jämställdheten att män tar ut pappaledighet tidigt under föräldraskapet, enligt en rapport från Försäkringskassan. Den som tar ut pappaledighet tidigt under barnets första år tar ut större andel av ledigheten än andra pappor.

Försäkringskassan har undersökt hur olika grupper av föräldrar tar ut betald och obetald föräldraledighet. Enligt rapporten är det svårare att nå ett jämställt uttag av föräldraledighet om föräldraparet inte har delat någorlunda lika redan innan barnets ettårsdag.

”Våra resultat visar att pappor som delar jämställt på föräldraledigheten är föräldralediga tidigare än andra pappor. I och med att mer än hälften av föräldraledigheten tas ut under barnets första levnadsår är det svårt att nå ett jämställt uttag av föräldraledighet om inte båda föräldrarna varit föräldralediga redan innan barnets ettårsdag”, kommenterar analytikern Henrik Lindholm i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan publicerar i anslutning till rapporten också ny statistik om föräldraledighet. Statistiken visar bland annat att kvinnor i Västerbottens län tar ut minst andel av föräldrapenningen under sin föräldraledighet. I genomsnitt tar de ut föräldrapenning under 63 procent av de föräldralediga dagarna under barnets första två år. Män i Södermanlands län är de män som tar ut mest betald föräldraledighet under sin ledighet, 75 procent av dagarna ersätts av Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA