Teknikföretagen lämnar industriavtalet
Teknikföretagen har sagt upp industriavtalet. De anser att flera parter på arbetsmarknaden inte respekterat industrin som normbildare i årets avtalsrörelse.
Teknikföretagen är den största av arbetsgivarorganisationerna på industriområdet. När Teknikföretagen nu säger upp industriavtalet rycks grunden för avtalet undan. Industriavtalet träffades 1997 mellan arbetsgivarorganisationerna på industriområdet och fackförbunden IF Metall, Pappers, GS, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen.
”Förtroendet för avtalet, dess grunder och därmed dess institutioner anser vi förbrukat. För att industrins parter på ett trovärdigt och seriöst sätt ska kunna ta ett gemensamt ansvar för lönebildningen på vår del av arbetsmarknaden fordras ett nytt arbetssätt”, skriver Teknikföretagen i sin uppsägning av avtalet, riktat till de tre fackliga motparterna fackförbunden IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen.
Avtalet har sex månaders uppsägningstid, varför det alltså kommer att sluta gälla för Teknikföretagens område den 31 oktober.
”Ett av de två viktiga syftena med Industriavtalet – att främja industrins konkurrenskraft – har inte varit utgångsläget för avtalsförhandlingarna inom industrin. Facken inom industrin har accepterat att Industriavtalet institutionaliserats om från att vara normbildande på sina egna villkor, till att vara verktyg för inhemskt skyddade sektorers löneanspråk. Denna utveckling startade redan vid förra avtalsrörelsen och accentuerades i år”, säger Teknikföretagens vd Anders Narvinger till TT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.