TCO oroas inför samråd om minimilöner
EU-kommissionen vill införa minimilöner i hela unionen. Inom den svenska fackföreningsrörelsen finns en stor oro för att planerna utgör ett hot mot den svenska modellen. Sverige skulle bli förlorare om de blir verklighet, anser TCO.
EU-kommissionen presenterade på tisdagen sitt första samråd det planerade initiativet om minimilöner. TCO anser att EU-fördragen inte ger EU rätt att reglera löner i medlemsländerna. Om kommissionen ändå väljer att gå vidare med lagstiftning kommer frågan att behöva prövas i EU-domstolen, skriver TCO i ett pressmeddelande:
”Jag känner en fortsatt stor oro utifrån det samråd EU-kommissionen presenterat idag. Det är tydligt att kommissionen inte förstått farorna och riskerna med att reglera minimilöner på EU-nivå. Det här är allvarligt och jag förutsätter att regeringen fortsätter sitt arbete med att förklara att Sverige inte kan acceptera lagstiftning på området. Sverige och svensk arbetsmarknad skulle bli stora förlorare om det blir verklighet”, kommenterar TCO-ordföranden Therese Svanström EU-kommissionens besked.
EU-kommissionären Nicolas Schmit presenterade på tisdagen den fortsatta processen kring förslaget om minimilöner på EU-nivå i samband med en presskonferens. Enligt kommissionen har löneklyftorna på EUs arbetsmarknad ökat de senaste åren och situationen blivit sämre för låglönearbetare. Därför går kommissionen vidare med ett samråd med arbetsmarknadens parter.
Den svenska modellen, där löner fastställs genom kollektivavtal, ska inte påverkas av kommissionens förslag, har Nicolas Schmit tidigare försäkrat. Men både politikerna och arbetsmarknadens parter i Sverige är oroade för att ett kommande förslag kan stjälpa den svenska kollektivavtalsmodellen.
TCO hävdar att frågor som rör bland annat lön, enligt fördragen är undantagna från EUs beslutsmakt.
”Det finns många frågor där det finns ett mervärde av att vi har en gemensam politik i alla medlemsländer. Men det finns också frågor där våra nationella olikheter måste få vara just olikheter. Av det skälet är också lönefrågor undantagna i fördragen. Om de ändå skulle gå vidare med ett lagstiftningsförslag måste det tas till EU-domstolen”, konstaterar Therese Svanström i pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.