TCO agerar mot snedrekrytering

HÖGSKOLAN2012-12-20

TCO vill ha en nationell handlingsplan mot snedrekryteringen till högskolan. Bättre villkor för studenterna är ett viktigt inslag för att öka rekryteringen från icke akademiska hem.

Andelen nybörjare med högutbildade föräldrar är störst på utbildningarna som kräver höga betyg, visar aktuell statistik från Högskoleverket. Allra högst, 70 procent, är andelen på läkarutbildningen. Även på utbildningarna till arkitekt och psykolog var andelen med högutbildade föräldrar stor, över 60 procent. Bland nybörjarna på förskollärarprogrammet kommer bara 17 procent från akademikerhem, vilket är lägre än för befolkningen som helhet.

”Det är allvarligt att snedrekryteringen består. Studenter med förgymnasialt utbildade föräldrar är fortsatt underrepresenterade i högre utbildning”, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Utbildning är nyckeln till social rörlighet, och det är politikens uppgift att skapa förutsättningarna, menar Eva Nordmark. När studenterna har olika bakgrund ökas också kvaliteten på utbildningen, säger hon:

”Vi vill hejda snedrekryteringen genom en handlingsplan för breddad rekrytering, tillräckligt med högskoleplatser och bättre villkor för studenter. Tyvärr går de politiska åtgärderna åt fel håll. Den kommande neddragningen av antalet högskoleplatser, förändrade antagningsregler till högskolan och avskaffad högskolebehörighet i gymnasiet bidrar till den sociala snedrekryteringen.”

Fakta: TCOs förslag

 

1. Ta fram en nationell handlingsplan för breddad rekrytering.

2. Dimensionera för framtiden när antalet högskoleplatser beräknas.

3. Förbättra villkoren för studenterna.

4. Erbjud mer stöd under studietiden.

5. Satsa på studie- och yrkesvägledning.

6. Prioritera likvärdigheten i grundskolan.

7. Höj ambitionen för gymnasieskolan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA