"Tågstrejker ända fram till jul"

TYSKLAND2007-10-23

Tyska lokförarförbundet GDL fortsätter sina strejkaktioner. ”Om nödvändigt ända fram till jul”, varnar facket.

Av:  Christoph Andersson

GDL har krävt ett lönelyft på 30 procent till sina 20000 lokförare. Men det avvisar arbetsgivaren Die Bahn, den tyska statsjärnvägen. Löneökningarna ska vara likartade för samtliga arbetstagare inom företaget, hävdar Die Bahns ledning.

I somras gjorde Die Bahn upp med tjänstemannaförbundet GDBA och facket Transnet. Deras 300000 medlemmar fick lönelyft på 4,5 procent. Samma höjning erbjuds även lokförarna i GDL.

–Det är alldeles för lite, säger GDLs förste vice ordförande Günther Kinscher till ST Press. Merparten av lokförarna har en slutlön på motsvarande 14000 kronor, efter skatt. Den lönen kan en lokförare med familj knappast leva på.

Men cirka 8000 tyska lokförare får ut 22000 kronor efter skatt. De kallas ”Beamter” och har garanterad anställning på livstid. Systemet är en kvarleva från 1800-talets Preussen. GDL kräver att alla lokförare på sikt ska få lika hög lön som ”Die Beamter”.

–Alla kör ju tåg och utför exakt samma arbete, säger Günther Kinscher.

För att få gehör för sitt krav har GDL genomfört punktstrejker i regional- och pendeltågstrafiken. Facket vill även ta ut lokförarna på fjärrtågen och godstågen i strejk. Men det har olika delstaters arbetsdomstolar förbjudit då en sådan strejk anses kunna vara samhällsfarlig.

GDLs konflikt handlar inte bara om löneökningar, utan även om Die Bahns eventuella privatisering och börsintroduktion. Dit strävar Die Bahns ledning och Transnet samt GDBA. Men GDL vill att Die Bahn även i fortsättningen ägs av tyska staten.

–Privatisering riskerar leda till sämre säkerhet för resenärer och tågpersonal. Men också till att olönsamma sträckor läggs ner – och att kollegor förlorar sina jobb, hävdar Günther Kinscher.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA