ST: "Vi är inte passiva"
Stödet för Sekos strejk ökar. Samtidigt är ST bundet av fredsplikt. Förhandlingsombudsman Ellen Simonsson säger att ST inte är passivt. ”Målet har hela tiden varit att rädda jobben på Veolia” säger hon.
I kväll, torsdag, sade Seko nej till medlarnas bud i spårtrafikskonflikten. Det betyder att strejken fortsätter och troligen också kommer att växa.
Flera LO-förbund har varslat om sympatiåtgärder, senast IF Metall. TCO-förbunden FTF och Finansförbundet uttalar sitt stöd och i flera tidningar skriver opinionsbildare om att strejken behövs för att rensa upp bland de otrygga och dåliga anställningsformerna.
Mitt i detta står ST som tidigt valde att inte säga upp det centrala avtalet och därför förhandlar under fredsplikt. ST tror på förhandlingsvägen och anser att det fortfarande går att nå lösningar.
Finns det en risk att ST, som inte strejkar, framstår som passivt?
– Det där är en utifrånbetraktelse som jag har svårt att bedöma. Vi är inte passiva utan kämpar för våra medlemmars jobb. Målet har hela tiden varit att rädda jobben på Veolia. Vi ser ett bra centralt avtal som lösningen på problemet med dumpade villkor i upphandlingar.
Ellen Simonsson tycker att ST hela tiden har haft en klar linje i sakfrågan om deltidsanställningar och andra otrygga anställningsformer.
– Vi tycker att det är fel. När det gäller att driva på för en ändrad lagstiftning är det faktiskt vi inom TCO som varit mest tongivande.
På Veolia har omfattningen på det ursprungliga varslet från mars förhandlats ned rejält.
– Så nu pratar vi betydligt färre deltider. ST har även diskuterat hanteringen av timanställningar med arbetsgivaren. För oss har det hela tiden handlat om att rädda kvar heltider på Veolia. Men det handlar också om att få till kloka schemaläggningar så att det inte ska behövas fler timanställda för att täcka upp sommarsemestrar och sjukfrånvaro.
Vad händer om Seko exempelvis får en skrivning om vetorätt mot deltider och timanställningar i sitt centrala avtal?
– Det är en hypotetisk fråga. Men vi hoppas att Seko får bra skrivningar i sitt avtal och ser fram emot att fortsätta våra förhandlingar.
Det som blir utfallet av konflikten har ingen direkt påverkan på ST, menar Ellen Simonsson.
– Vi har ett löpande avtal. Vi får inga skrivningar om vi inte själva förhandlar fram dem.
Så det skulle kunna bli en situation med två olika avtal?
– Absolut.
ST har kritiserat Almega för den bild arbetsgivarorganisationen ger av de anställda inom spårtrafiken. Vad är det som upprör er?
– Den nidbild de målar upp av spårtrafikens anställda som lata med drömlöner. Tvärtom är det här en tuff bransch att jobba i. arbetsmiljön är mycket tuff. Då är det magstarkt av Almega att tala om våra medlemmar på det sättet.
Ni tycker också att Almega försökt utnyttja ST. Hur då?
– Almega har i annonser uttryckt att Seko likt andra förbund borde gå med på förändringar av arbetstiden. Men ST har inte gått med på några sådana förändringar. Det är inte okej att Almega på det sättet försöker så splittring mellan förbunden.
Hur är medlemmarnas reaktioner?
– Det är rätt lugnt. Sedan är det klart att många undrar hur länge strejken ska hålla på och när vi kan komma igång med våra förhandlingar igen, säger Ellen Simonsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
För första gången i mitt liv skäms jag för att jag är med i Facket. Fel Fack!
SEKO tar striden för oss alla då Almega och Veolia vill tillbaka till en svunnen tid med dagavlönare(timanställda).
St står med mössan i hand med krökt rygg och bugar och ber.
Jag kommer att lämna ST så snart som möjligt. Jag vet att fler är på väg.
ST- Detta är pinssamt.
Förhandlingar? javisst, men inte i hur långt som helst.
/Göran fd, ST