Annons:

Oklart om Sekoavtal också passar ST

SPÅRTRAFIK2014-06-19

Tågstrejken är över. ST analyserar just nu uppgörelsen mellan Seko och Almega. Det är inte självklart att ST vill ha samma slags avtal om timanställdas löner.

Tågstrejken avblåstes på onsdagen sedan Seko och Almega enats om att förlänga gällande branschavtal med några ändringar. Uppgörelsen innehåller även en bilaga som särskilt gäller tågtrafik bedriven av Veolia. Att strejken upphör välkomnas på ST.

– Det är oerhört positivt att konflikten är över och att Almega och Seko har hittat en uppgörelse, säger förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Hon säger att uppgörelsen är komplicerad. Grundbulten är att Seko och Almega är eniga om att timanställda ska tjäna minst genomsnittslönen för yrkesgruppen på det enskilda företaget. Det kan innebära en rejäl höjning av lönerna för timanställda.

– STs förhandlingsdelegation har sammanträtt nu på morgonen. Våra förhandlingar med Almega fortsätter på onsdag nästa vecka. Det är först därefter vi på ST vet vilka förändringar vi är intresserade av för vår del, säger Ellen Simonsson.

Kan det finnas innehåll i Sekos och Almegas uppgörelse som också ST vill ha?

– Ja, det kan man inte utesluta. Men det är flera saker som vi i förhandlingsdelegationen måste fundera över och räkna på. Det är inte säkert att samma lösningar passar även oss fullt ut. Vi måste beakta löneläge och löneutrymme och vilken lönestruktur vi vill ha i framtiden.

Vad skulle kunna vara problem för ST?

– Jag säger inte att det är några problem. Det här är sådant som förhandlingsdelegationen måste ta ställning till. I dagsläget tycker vi inte att det är helt enkelt. Det krävs eftertanke och beräkningar för att se hur uppgörelsen påverkar på olika företag.

Sekos ambition är att göra det mindre lönsamt att anlita timanställda. Får uppgörelsen den effekten, tror du?

– Det är ju det som vi behöver fundera på. Har uppgörelsen en avskräckande verkan så är det bra. Men om det i stället innebär att det blir mer attraktivt att vara timanställd än att vara fast anställd så är det inte bra. Sedan är vi oroade för att en konsekvens av högre timlöner kan bli att arbetsgivare väljer ett billigare alternativ genom att ta in inhyrd personal. Det är något som vi på ST behöver fundera igenom.

Finns det andra problem som ni har diskuterat?

– Det kan bli problematiskt att timanställda och fast anställda ställs mot varandra vad gäller löneutrymmet. Det kanske inte blir en saklig lönesättning utifrån erfarenhet, ansvar och befogenheter.

Parterna träffas härnäst 25 juni. ST förväntar sig att arbetsgruppen för ett nytt centralt branschavtal, som funnits i ett år, ska återuppta sitt arbete.

– Det är STs krav att gruppen ska fortsätta. Vi hoppas också att det trots konflikten ska finnas förutsättningar för ett gott samarbete i gruppen. Vi vill ytterst hålla ihop ett medarbetaravtal i alla dess delar, säger Ellen Simonsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kollektivavtal
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA