ST och Seko går olika vägar
I tre månader har personalen på Veolia Öresundståg haft hotet om uppsägning hängande över sig. ST och Seko har gått skilda vägar. Seko har strandat förhandlingen, medan ST förhandlar vidare och anser sig ha nått betydande framsteg.
I mars varslade Veolia, som kör för Öresundståg, 250 anställda. Planen var att återanställa 160 av dem på varierande grad av deltid. Veolia anser att det på grund av ledighetsregler inte går att schemalägga ombordpersonalen så att heltidstjänsterna utnyttjas fullt ut.
Sedan dess har facken haft tuffa övertalighetsförhandlingar med arbetsgivaren, som successivt backat på omfattningen av varslet.
– Siffrorna har ändrats hela tiden. Vi har kunnat få ned dem enormt mycket, från 160 till 53. Hur många som får gå permanent i slutändan vet vi inte, säger Malin Cato, lokförare och STs vice ordförande på företaget – och själv en av dem som kan förlora jobbet.
Vi träffas på STs expedition i Veolias kontor i Malmö, några hundra meter från centralstationen. Folk kommer och går i uppehållsrummet intill.
Malin Cato säger att vissa undrar varför Seko inte fortsatt förhandla, eftersom det fortfarande går att nå framsteg. I stället har Seko valt att stranda förhandlingen och föra den på central nivå.
Parallellt med detta har Seko, till skillnad från ST, sagt upp det centrala branschavtalet samt varslat om strejk från 2 juni. Strejken bryter ut om inte arbetsgivarsidan går med på att skriva in begränsningar av möjligheten att anställa på deltid i det centrala avtalet.
– Både Seko- och ST-medlemmar har svårt att förstå vad som händer. Många tar del av rykten och diskussioner på Facebook. En missuppfattning är att man kan strejka för att få behålla jobbet här, men så är det ju inte. Strejken handlar om det centrala avtalet, säger Mikael Yang, lokförare och ordförande för ST på företaget.
Sekos strejkvarsel är enbart riktat mot Veolia Öresundståg och Veolia Snälltåg.
I rummet intill huserar Sekos lokala ordförande Jens Kvist Christensen. Han tycker att ST skapade problem genom att redan i april deklarera sig ovilligt att hota med strejk.
– Det gjorde nog att arbetsgivaren satte sig hårdare på sina ståndpunkter, säger han.
Men Mikael Yang håller inte med:
– Det får stå för honom om han tycker att det förstörde. Men arbetsgivaren är mycket väl medveten om att ST har exakt samma krav som Seko. Vi ser bara en annan väg. Så länge vi kan prata med arbetsgivaren och kan röna framgång, vilket vi bevisade i den senaste sittningen, kommer vi att fortsätta förhandla.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.