Sverige på Tysklands sida mot EU
De tyska kollektivavtalen för offentligt anställda strider mot reglerna om offentlig upphandling. Det menar EU-kommissionen som har drivit ärendet till EG-domstolen. Sveriges regering sluter nu upp på Tysklands sida.
Offentligt anställda i Tyskland kan välja mellan tre pensionsinstitut, som parterna enats om i kollektivavtal. Detta har upprört EU-kommissionen, som anser att instituten måste utses genom offentlig upphandling.
Kärnfrågan i det aktuella »Tysklandsmålet« är alltså vad som väger tyngst: EU-direktiven om offentlig upphandling eller parternas rätt att själva komma överens i kollektivavtal.
Efter påtryckningar från bland andra OFR, LO, TCO, Saco och Arbetsgivarverket har den svenska regeringen bestämt sig för att stödja Tysklands linje mot kommissionen.
– Frågan är principiellt viktig. Hur fri är egentligen rätten att komma överens i kollektivavtal? säger Hans Norin, ansvarig för pensions- och försäkringsfrågor på OFR.
Ärendet kan komma att skicka svallvågor också till Sverige. »En dom i linje med kommissionens talan kommer att urholka den svenska arbetsmarknadsmodellen och försvaga den fria förhandlingsrätten«, skriver Arbetsgivarverket och ett antal fackliga företrädare till regeringen. Det är fortfarande oklart när EG-domstolen tar upp ärendet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.