Svenska högskolor i toppgrupp

HÖGSKOLAN2010-10-28

Fem svenska lärosäten placerade sig i ”excellensgruppen” i den internationella tyska kvalitetsrankningen CHE. Totalt ligger Sverige på femte plats i Europa.

Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan (KTH), Lunds universitet, Stockholms universitet och Uppsala universitet hamnade bland de europeiska universitet och högskolor som rankas som excellenta av den tyska organisationen Centrum för högskoleutveckling, CHE. Rankningen görs för att underlätta för studenter att välja utbildningar.

Studenterna själva ger Uppsala universitet högst betyg av alla lärosäten i Europa inom ämnet biologi, och näst högst inom kemi. Även inom fysik och matematik finns Uppsala universitet på topplistan.

”Personalen vid institutionen för biologisk grundutbildning gör fantastiska insatser och är en viktig del av framgången. Vi har en mycket professionell organisation för att ta hand om internationella studenter och för att etablera samarbeten och utbyten med utländska toppuniversitet”, säger sektionsdekanen Hans Ellegren vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

CHEs rankning bygger på ett antal kriterier – bland annat antal publikationer i vetenskapliga tidskrifter, antal citeringar, studenters och medarbetares mobilitet samt studenternas omdömen. I rankningen har cirka 250 universitet och högskolor i 20 länder utvärderats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA