Svårare smita från sina studielån

CSN2009-12-17

Det ska bli svårare att smita från sina studieskulder för den som bosatt sig utomlands. Regeringen vill att reglerna ändras så att det blir lättare för CSN att driva in skulderna.

Riksrevisionen har kritiserat rutinerna vid Centrala Studiestödsnämnden, CSN, för att driva in studieskulder från personer som flyttat utomlands. Totalt handlar det om två miljarder kronor. Var fjärde av de närmare 60 000 personer med studielån som är bosatta utomlands struntar i att betala av på lånen, enligt Riksrevisionen. Nu vill regeringen skärpa reglerna:

– Det här är en mycket stor och viktig fråga för oss. Skattebetalarna har rätt att få tillbaka de här pengarna. Man ska göra rätt för sig. Har man tagit studielån ska det betalas tillbaka, säger högskoleminister Tobias Krantz, FP, till Dagens eko.

Det är två förändringar regeringen vill göra i regelverket, säger Tobias Krantz. Dels ska det finnas en tydlig skriftlig skuldförbindelse när CSN lånar ut pengar. Det saknas i dag. Dels ska det finnas ett krav på att den som har studielån uppger sin korrekta adress till CSN.

– Det är en självklarhet när vi tar ett lån till villan eller lägenheten att det finns ett papper på att vi är skyldiga banken en viss summa. Men så är det inte med studielån. Detta gör att det blir problem med att driva in skulder i vissa länder, säger Tobias Krantz.

Regeringens förslag till ändringar i lagstiftningen ska utredas innan det överlämnas till riksdagen för beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA