Detektiver ska jaga smitare

CSN2009-04-07

Nu anlitar Centrala studiestödsnämnden, CSN, både internetspanare och utländska detektiver för att söka rätt på människor utomlands, som inte betalar tillbaka sina studiemedel.

I dag saknar CSN adresser till nästan 20 000 låntagare, skriver Sydsvenskan. Deras samlade skuld uppgår till 2,7 miljarder kronor. De flesta av dem antar man finns utomlands. Men nu satsar CSN på nya metoder för att hitta smitarna.

– Det är en prioriterad del i vår verksamhetsplanering i år att vi ska in och vända på alla de här ärendena för att se om vi kan hitta rätt på folk, säger pressekreterare Klas Elfving till tidningen.

– Det här med folkbokföring är uppbyggt på olika sätt i olika länder. I vissa länder går det inte att bara gå in till en myndighet och hitta en människa.

Myndigheten har nu visstidsanställt ett femtontal internetspanare som via webben ska försöka hitta adresser på sådana som inte betalar sina skulder. De ska arbeta med olika databaser, men också söka på sociala webbplatser som till exempel Facebook.

Dessutom anlitar man detektiver som på plats ska hjälpa till att söka efter människor. I ett första skede samarbetar CSN med detektiver i Grekland, Australien och Frankrike.

Myndigheten ska också utvidga sitt befintliga avtal med Intrum Justitia att förutom i Norden och Storbritannien gå vidare med rättsliga åtgärder även i Tyskland, Schweiz, Frankrike, Nederländerna, Island, Italien, Spanien, Irland, Belgien och Portugal.

– Vi som myndighet är egentligen den första som är på banan vad gäller statliga myndigheter att kräva in fodringar i utlandet. Det är obruten mark vad gäller statliga myndigheter, säger Klas Elfving till Sydsvenskan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA