Annons:

Staten kan förlora miljarder

RIKSREVISIONEN2009-01-07

Centrala studiestödsnämndens, CSN, och Försäkringskassans bristande rutiner kan leda till att staten förlorar miljarder. Det anser Riksrevisonen i en rapport.

Riksrevisionen har granskat hur svenska myndigheter hanterar utbetalning av bidrag och indrivningar av fordringar när mottagaren är bosatt i utlandet. Granskningen visar att utlandsboende är skyldiga staten stora belopp till följd av obetalda studielån och felaktigt utbetalda ersättningar. Men indrivningen av fordringarna fungerar dåligt.

– Miljardbelopp riskerar att gå förlorade när staten inte driver in sina fordringar. Myndigheterna bör agera mer kraftfullt för att kräva tillbaka pengarna och regeringen bör både underlätta och ställa krav på myndigheternas indrivning, säger riksrevisor Karin Lindell i ett pressmeddelande.

Granskningen visar att Försäkringskassan inte har tillförlitliga uppgifter om hur många personer bosatta i utlandet som fått utbetalningar. Det begränsar möjligheterna att kontrollera felaktiga utbetalningar. Undersökningen visar att Försäkringskassan inte driver in fordringar i utlandet och dessutom inte vet hur stora de obetalda fordringarna utomlands är. Under 2007 betalade Försäkringskassan ut 5,7 miljarder kronor till personer bosatta utomlands.

Riksrevisionen tycker att också CSN borde göra mer för att förhindra felaktiga utbetalningar. En dryg fjärdedel av de cirka 58 000 utlandsbosatta som har studielån betalar inte tillbaka lånen. Deras totala studieskuld uppgick förra året till cirka två miljarder kronor. Riksrevisionen tror att studieskulder till miljardbelopp kommer att preskriberas under de närmaste åren om inte CSN agerar kraftfullare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA