Annons:

Fusk med studiemedel polisanmält

CSN2010-09-23

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har polisanmält 42 personer som försökt fuska till sig studiemedel för studier i Australien. Totalt tror CSN att 59 personer är inblandade i härvan.

I början av sommaren ansökte 42 personer om studiemedel för att studera vid en och samma skola i Australien. När CSN kontrollerade ansökningarna gav skolan besked att samtliga inskickade antagningsbesked var förfalskade. Ingen av de som begärt studiemedel var antagen till den aktuella utbildningen.

”Det finns flera indikationer som tyder på att det finns ett samband mellan dessa personer. Agerandet verkar vara organiserat eftersom de sökt samma skola under samma studietid”, säger Håkan Simonsson, chef för enheten för handläggarstöd hos CSN, i ett pressmeddelande.

CSN avslog alla ansökningar och inga utbetalningar gjordes. Händelsen förorsakade CSN att göra ytterligare kontroller av studiemedelsärenden i Australien. Då upptäckte myndigheten ytterligare 17 fall av misstänkta bidragsbrott. I några av fallen hade studiemedel redan betalats ut. Det handlar om drygt en miljon kronor som CSN nu kommer att kräva tillbaka. CSN misstänker att alla dessa fuskärenden i Australien hänger ihop.

De flesta av de polisanmälda personerna bor i Stockholm med omnejd. CSN har lämnat över ärendena till Norrortspolisen i Stockholm.

I fjol studerade fick cirka 29 000 studerande i utlandet drygt två miljarder kronor i svenska studiemedel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA