Stressrelaterade sjukskrivningar når rekordnivå

SJUKFRÅNVARO2024-11-18

Antalet sjukskrivna på grund av stress har nått en ny rekordnivå, visar statistik från Försäkringskassan. ”Utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet”, framhåller analytikern Ulrik Lidwall.

Antalet pågående stressrelaterade sjukskrivningar har vuxit från 34 700 våren 2019 till 43 500 våren 2024. Det innebär en ökning med 25 procent och en ny toppnotering.

”Tyvärr ser vi att de stressrelaterade sjukskrivningarna fortsätter att öka. Det positiva är ju att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män”, kommenterar rapportens författare Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan, siffrorna i ett pressmeddelande.

Enligt Försäkringskassans årliga lägesrapport om psykisk ohälsa är det främst mammor i åldrarna 30–39 år som drabbas av stressrelaterade sjukdomar. Kvinnor löper allmänt mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa som män. Enligt rapporten förstärks könsskillnaderna av att många kvinnor arbetar i riskyrken med bristande arbetsmiljö inom vård, skola och omsorg. Kvinnor tar också mer ansvar än män för barn och hem, vilket leder till dubbla arbetsbördor, skriver Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassans analys ökar risken för sjukfall med psykiatrisk diagnos markant i åldersgruppen 25–29 år och ligger högre fram till 45‑årsåldern, med en topp i åldrarna 30–39 år. Personer med barn i förskole- och lågstadieåldern, 3 till 8 år, löper också markant högre risk för sjukfrånvaro och stressrelaterad psykisk ohälsa. Risken ökar för personer med fyra eller fler barn.

”Vi vet att en faktor för att inte blir sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning”, förklarar Ulrik Lidwall.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA