Strejkande i Guinea möttes av stridsvagnar

GUINEA2007-02-06

En generalstrejk i Guinea har kostat omkring 60 människor livet. Nu har Internationella fackliga samorganisationen, IFS, sänt en delegation för att följa upp situationen i landet.

Strejken startade den 10 januari med krav på sociala och ekonomiska reformer samt ett stopp för korruptionen – enligt organisationen Transparency International är Guinea det mest korrupta landet i Afrika.

Fredliga demonstrationer under strejken möttes med stridsvagnar, fackens kontor besköts och skövlades och en stor mängd fackliga ledare fängslades och misshandlades.

Strejken avbröts efter knappt tre veckor, då en överenskommelse slöts mellan regeringen och de fackliga organisationerna. Facken har fått igenom flera ekonomiska krav, liksom kravet att en ny premiärminister ska utses.

Guy Ryder, generalsekreterare i IFS, kallar resultatet »en historisk framgång«.

ST har sedan mitten av 90-talet samarbetsprojekt i flera västafrikanska länder, bland andra Guinea.

Just nu genomför en delegation av förtroendevalda och kanslianställda en resa till samarbetsländerna för att utvärdera det fackliga biståndet. Guinea har man dock inte kunnat besöka på grund av det osäkra läget.

–Men vi har fått veta att fackets kontor har blivit helt ödelagt, berättar Karin Ström, internationell sekreterare på ST.

GUINEA

*Statsskick: republik

*Folkmängd: 8,8 miljoner (FN 2005)

*Yta: 245 857 km2

Religion: islam (70 %), kristendom, naturreligioner

*Beräknad medellivslängd: 53 år (män), 54 år (kvinnor)

Källa:BBC

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA