Storsatsning på nya fängelser

KRIMINALVÅRDEN2004-06-22

Samtidigt som kriminalvården genomgår ett tufft sparprogram vill myndigheten storsatsa på utbyggnad av fängelser och häkten. Drygt 1 100 nya platser ska det bli, enligt ett förslag till regeringen.

För att minska de senaste årens stora problem med överbeläggning på fängelser och häkten vill Kriminalvårdsstyrelsen bygga ut antalet platser från dagens 6 200 till 7 600.

Arbetet har redan börjat, och de kommande fyra åren vill kriminalvården bygga ytterligare 1 121 platser. De nuvarande anstalterna i Malmö, Kalmar och Mariestad ersätts av nya anstalter, likaså häktet i Helsingborg. Ett nytt häkte ska även byggas i Sollentuna.

Dessutom byggs många befintliga anstalter ut.

Även om regeringen går med på planerna kommer platserna inte att räcka till för att klara tillströmningen av fängelseklienter, bedömer Kriminalvårdsstyrelsen. Därför tänker man sig att också hyra in fastigheter.

Utbyggnadsplanen beräknas kosta omkring 660 miljoner kronor under åren 2005-2008. Samtidigt genomgår kriminalvården ett spar- och effektiviseringsprogram som ska minska kostnaderna med 400-500 miljoner kronor fram till år 2007.

– Självklart klarar vi inte en utbyggnad i den storleksordningen med den budget vi har i dag, konstaterar överdirektör Doris Högne på kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA