Storm kring Arbetsförmedlingens chef

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-03-20

Arbetsförmedlingens chef Angela Bermudez Svankvist anklagas för att ha gått förbi alla regler när hon handplockade fyra tidigare kollegor till chefsjobb på myndigheten.

Sedan Angela Bermudez Svankvist tillträdde har hon rekryterat fyra nyckelpersoner till olika chefsjobb inom myndigheten. Alla fyra hade tidigare arbetat tillsammans med henne på St Eriks ögonsjukhus eller på Folktandvården. Tjänsterna som personalchef, administrativ chef, avdelningschef för enheten för upphandling och GD-assistent annonserades aldrig ut.

– Min ambition var det bästa för kunden. Att mina medarbetare skulle ha en bra personalchef på plats och att arbetsmiljöfrågorna skulle hamna i fokus, så min ambition var inte att strunta i regelverket, säger Angela Bermudez Svankvist till TV4 Nyheterna.

ST inom Arbetsförmedlingen är skarpt kritisk till tillsättningarna:

– Det är inget vi ser med blida ögon på. Men det är generaldirektörens val att göra så här. Parterna har inte varit överens, säger avdelningsordförande Thomas Fager till Aftonbladet.

Också Anders Persson, ordförande för ST på Arbetsförmedlingens huvudkontor, är upprörd över tjänstetillsättningarna:

– När man tillsätter folk inom staten ska det vara annonsering och konkurrens för att kunna välja ut de bästa, säger han till tidningen.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, M, har inga synpunkter på hur rekryteringarna genomförts:

– Jag tycker inte det är konstigt att en ny generaldirektör tillsätter en ledningsgrupp som hon känner sig komfortabel att arbeta med. Sedan när det gäller rekryteringarna känner jag inte till hur de hanterats, säger han till TV4.

Angeles Bermudez-Svankvist.
Bild: Sören Fröberg
Angeles Bermudez-Svankvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Jodå (ej verifierad) tis, 12/01/2009 - 03:38
Undrar vad personalchefen gör? Rekryteringen sköts av varje liten enhet och det diskrimineras friskt. Viktigast är att du inte har varit arbetslös, sen kommer dina meriter. Så ser det ut i epicentrum.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA