Frågar ministern om chefsrekrytering

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-03-23

Nu ska chefsrekryteringarna på Arbetsförmedlingen diskuteras i riksdagen. Sven-Erik Österberg (S) frågar i en interpellation arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om han planerar några åtgärder.

Det var i förra veckan som det avslöjades att fyra personer som rekryterats till chefsjobb inom Arbetsförmedlingen sedan generaldirektör Angela Bermudez Svankvist tillträdde alla var tidigare kolleger till henne på St Eriks ögonsjukhus eller på Folktandvården. Tjänsterna som personalchef, administrativ chef, avdelningschef för enheten för upphandling och GD-assistent annonserades aldrig ut, vilket bland andra ST-företrädare kritiserat.

I sin interpellation är även den socialdemokratiske riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg starkt kritisk mot hur chefsrekryteringarna gått till:

”Regeringen tog till brösttoner och gick till val på att statliga toppchefer skulle anställas i en öppen rekryteringsprocess. Frågan är vad detta är värt när dessa chefer i sin tur anställer sina kompisar i en gräddfil, utan att andra kvalificerade kandidater ens får chansen att söka dessa tjänster. Det verkar osannolikt att de fyra bästa personerna för de här jobben skulle råka befinna sig på just den arbetsplats där generaldirektören tidigare arbetet”, skriver han.

Sven-Erik Österberg undrar om arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin låtit informera sig om generaldirektörens arbetssätt och vilka åtgärder ministern tänker vidta för att rekryteringar inom Arbetsförmedlingen görs i enlighet med regeringens utnämningspolitik.

Interpellationen ska besvaras senast 3 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA