Stora skillnader mellan domstolar

ASYL2007-02-05

Vid Migrationsdomstolen i Malmö har den som överklagat betydligt större chans att få rätt än i Stockholm. Det visar statistik från Domstolsverket, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Migrationsdomstolen i Stockholm ändrar vart åttonde beslut om avvisning, utvisning eller uppehållstillstånd, medan domstolarna i både Malmö och Göteborg ändrar vart tredje.

Också när det gäller effektivitet finns tydliga skillnader mellan de olika domstolarna. I Malmö är väntetiden på ett avgörande i genomsnitt över sex månader, medan man i Stockholm i genomsnitt avgör ett mål inom fyra månader.

Enligt en sammanställning från Domstolsverket behandlade Migrationsdomstolen i Malmö under förra året en betydligt högre andel mål som rörde medborgare från Serbien-Montenegro, Bosnien-Hercegovina, Makedonien och Libanon än vad man gjorde i Stockholm och Göteborg. Dessutom förekom det i Malmö fler mål med statslösa palestinier.

Kerstin Hardgren, chef för Migrationsdomstolen i Malmö, säger till tidningen att en viktig förklaring till den längre hanteringstiden i Malmö är att man tagit sig an fler äldre mål.

Migrationsdomstolarna fattade under 2006 beslut i 5 917 ärenden. Domstolverkets målsättning är 13 000 mål årligen. Enligt verket beror det låga utfallet på att det tagit tid för Migrationsverket att få fram personal och ärenden. Men också på att domstolarna ännu inte är fullt intrimmade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA