Stor minskning av andelen återfall i brott

KRIMINALVÅRDEN2016-05-25

Antalet personer som återfaller i brott efter att de lämnar Kriminalvården minskar. Sedan 2000-talets början har återfallen minskat med cirka 10 procentenheter.

Av dem som frigavs från fängelse eller skrevs in i frivård 1999 kom mer än fyra av tio tillbaka till Kriminalvården inom tre år. Av dem som frigavs eller skrevs in i frivård 2011 återföll drygt tre av tio inom tre år. Det visar en rapport från Kriminalvården.

”Det är glädjande att återfallen minskar. Jag är övertygad om att Kriminalvårdens arbete har bidragit till den utvecklingen, inte minst genom den satsning vi har gjort på forskning och evidensbaserade behandlingsmetoder”, skriver Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

Den största andelen återfall har de som dömts för trafikbrott, utom rattfylleri, eller tillgreppsbrott som huvudbrott. 60 respektive 51 procent av de som frigavs 2011 återföll inom tre år. Lägst var återfallen bland sexualbrottsdömda. Bland dem återföll en av tio.

De som suttit i fängelse eller haft skyddstillsyn inom frivården har en hög andel återfall, men det är också bland de grupperna som nedgången varit störst. Klienter med medellånga fängelsestraff, sex månader till två år, minskar kraftigast i återfallstatistiken. Utifrån ålder är det framför allt bland klienter under 50 år som återfallen minskat, störst var minskningen bland dem mellan 30 och 39 år.

Också antalet nyintagna i fängelse minskar kraftigt. År 2014 var antalet nyintagna 9 000 personer, jämfört med över 11 000 tio år tidigare.

”Minskningen av nyintagna klienter i anstalt fortsatte under 2015, intagna med strafftider upp till och med sex månader minskade mest. Vi har även noterat att det totala antalet påbörjade verkställigheter i frivård 2015 var det lägsta sedan 2000”, skriver statistikchefen Johanna Hallin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA