Statsanställda tvistar oftare själva
Det blir allt vanligare att anställda i staten försöker lösa sina arbetstvister med advokat, utan fackets hjälp. ”En tydlig förändring” hävdar Karl Pfeifer, Arbetsgivarverket.
Allt oftare prövas arbetstvister av tingsrätter snarare än av Arbetsdomstolen, skriver tidskriften Lag & Avtal.
Trenden gäller även för staten, enligt Karl Pfeifer, chefsjurist på Arbetsgivarverket. Han överblickar trenderna kring arbetstvister de senaste tio åren och talar om en dramatisk förändring.
– Ja det är en rejäl och riktigt tydlig förändring, det kan jag säga. Dels att antalet mål har ökat från 7-8 per år till drygt 20. Dels att det blivit slagsida åt tingsrätten i stället för Arbetsdomstolen, säger Karl Pfeifer.
Det sistnämnda handlar om att den som inte är med i facket är hänvisad till tingsrätten för arbetstvister. När däremot ett fackförbund driver en tvist för en medlem, prövas den i Arbetsdomstolen.
– Förr var det 70 procent Arbetsdomstolen och 30 procent tingsrätten. Nu gäller det omvända. Det är en dramatisk förändring, säger Karl Pfeifer.
Vad beror det på?
– Vi kan bara konstatera att vi allt oftare blir instämda i tingsrätten. De som stämmer oss är antingen oorganiserade eller så har de inte fått fackets stöd för sin sak och vänder sig till en advokat, säger Karl Pfeifer.
Utvecklingen bekymrar honom. Arbetsgivarverket är betjänt av kunniga motparter, för helhetens skull, anser Karl Pfeifer.
– Våra fackliga motparter kan kollektivavtalen, oftast mycket bättre än en advokat. Låt säga att det handlar om en omplacering. Den upplevs förstås negativt av den enskilde individen, men facket kan ha gjort bedömningen att omplaceringen, sett till hela arbetsplatsen, är rimlig.
Dessutom är det ett bekymmer att processerna i tingsrätten tar längre tid, säger Karl Pfeifer.
– Under handläggningstiden förlamas, eller i vart fall påverkas arbetsplatsen negativt. Tvisten i Arbetsdomstolen tar ungefär ett år, i tingsrätterna kan det ofta handla om det dubbla, även om det är väldigt olika hur snabba olika tingsrätter är.
Ytterligare en negativ följd av det privata tvistandet är att den enskilde riskerar att få betala rättegångskostnaden om arbetsgivaren vinner målet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.