Statliga tjänstemän hotas dagligen

ARBETSMILJÖ2014-12-08

Varje dag utsätts tjänstemän på några av Sveriges stora myndigheter för hot. Främst är det självmordshoten som ökar, enligt en kartläggning som Dagens Nyheter genomfört.

Många av de hotutsatta statsanställda arbetar på myndigheter som inte vanligtvis associeras med en hotfull arbetsmiljö, skriver Dagens Nyheter. Trots det vittnar många tjänstemän om att de möter hot i sin myndighetsutövning.

”Det är inte bara allvarligt ur ett arbetsmiljöperspektiv. Om någon hotar en tjänsteman för att ändra ett beslut så är det en mycket allvarlig demokratifråga”, säger STs utredare Torbjörn Carlsson till tidningen.

Dagens Nyheter har tagit del av statistik från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kronofogden, Migrationsverket och Skatteverket över rapporterade fall av hot och våld mot deras anställda. Statistiken visar att minst en person hotas varje dag.

Flest hot drabbar anställda på Arbetsförmedlingen. Myndighetens tjänstemän har hotats, eller mottagit självmordshot, totalt 976 gånger hittills i år. Av alla hot som riktats mot Arbetsförmedlingens personal är 276 självmordshot.

”Ingen vet säkert vad det beror på. Men den psykiska ohälsan verkar öka. Människor mår sämre i dag och är mer utsatta. Lever man på avgrundens rand så har man lättare att ta till den typen av hot”, säger myndighetens säkerhetschef Joel Isensköld till tidningen.

Kronofogden har betydligt färre anställda än Arbetsförmedlingen, men trots att antalet hot minskat något sedan 2010 utsätts ändå någon anställd dagligen för någon typ hot.

Försäkringskassan visar en tydlig positiv utveckling i Dagens Nyheters kartläggning. Under 2010 mottog de anställda totalt mer än 1 000 hot, hittills i år är motsvarande siffra 675. På Skatteverket och Migrationsverket är andelen hot något lägre än på de andra myndigheterna. Ändå har antalet hot om våld eller självmord vid Migrationsverket mer än fördubblats sedan förra året.

”Men det är inte så konstigt med tanke på att vi har många fler sökande och längre handläggningstider som orsakar frustration”, säger säkerhetschefen Monica Karum Bergvall till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA