Statliga miljoner utnyttjas inte

SJUKSKRIVNINGAR2015-11-19

Statliga satsningar för att minska sjukfrånvaron är på väg att frysa inne, varnar Försäkringskassan. Hittills i år har bara hälften av anslagna 50 miljoner kronor utnyttjats av arbetsgivare.

Sedan 2014 kan arbetsgivare söka arbetsplatsnära stöd för att förebygga eller förkorta sjukfrånvaron bland sina anställda. Regeringen har satsat 50 miljoner kronor under 2015 och 100 miljoner både 2016 och 2017. Men hittills i år har bara drygt hälften av pengarna använts:

”Sjukfrånvaron ökar i snabb takt. Arbetsgivare spelar en nyckelroll i att förebygga sjukskrivningar bland sina anställda och att hjälpa de som redan är sjukskrivna att komma tillbaka till arbetet. Därför är det synd att den här möjligheten inte utnyttjas fullt ut”, skriver Försäkringskassans verksamhetsutvecklare Rebecca Kolga i ett pressmeddelande.

Bidraget till arbetsplatsnära stöd kan användas till att förebygga sjukskrivningar och underlätta för anställda att komma tillbaka i arbete. Stödet betalas ut med upp till 7 000 kronor per insats. Alla arbetsgivare kan söka bidraget. Det kan användas för utredning vid upprepad korttidsfrånvaro, signaler om ohälsa hos den anställde eller om det finns risk för att det kan bli en långvarig sjukskrivning.

”Det kan till exempel handla om anpassning av arbetsuppgifter och arbetstid eller om konsultation kring arbetshjälpmedel. Syftet är att medarbetare och chef ska göra en gemensam planering och komma överens om lämpliga insatser för en hållbar återgång i arbete. En del har nog uppfattningen att det kan vara krångligt att söka, men det gör man enkelt via Försäkringskassans webbplats. Vi hoppas att fler arbetsgivare nu får upp ögonen för bidraget”, säger Rebecca Kolga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anne (ej verifierad) lör, 11/21/2015 - 19:21
Wake up!
En mycket stor andel utav sjukfrånvaron är svår psykisk sjukdom pga vuxenmobbning o psykisk misshandel på arbetsplatsen. Ofta utförd av chefen m medhjälpare. En sån arbetsgivare vill inte söka pengar o till vad skulle han/hon söka pengar? Vilka arbetshjälpmedel rekommenderas?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA