Staten vältrar kostnader på kommunerna
Försäkringskassans nya rutiner för bedömning av personlig assistans vältrar över miljardkostnader på kommunerna. Nu protesterar Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Ett växande antal funktionshindrade blir av med sin personliga assistans och tvingas i stället begära hjälp från kommunen, uppger SVT. Försäkringskassans hårdare inställning till vem som ska beviljas personlig assistans beror på vägledande domar från Högsta förvaltningsdomstolen. De har inneburit att till exempel matning med sond eller stöd för andning inte längre räknas som sådana grundläggande behov som berättigar till personlig assistans.
Under första halvåret i år har 379 personer fått sin personliga assistans indragen, och regeringen räknar med att totalt 540 personer kommer att bli av med Försäkringskassans stöd under 2017, uppger SVT.
SKL har tagit fram en ekonomisk analys av hur kommunerna drabbas när staten vältrar över kostnader till landsting och kommuner. SKL räknar med att de ökade kostnaderna för personlig assistans i år och nästa år blir 1,5 miljarder kronor. Enligt SKL slår kostnaderna slumpmässigt mot de kommuner som har många personer med funktionshinder:
”Vi vet kommuner där man får flytta resurser från andra delar av samhället till socialförvaltningen eftersom kostnaderna ökar så mycket för det här”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, till SVT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.