Staten stäms för diskriminering
Diskrimineringsombudsmannen, DO, har stämt Arbetsförmedlingen för köns- och åldersdiskriminering av en 62-årig kvinna. DO kräver 300 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
En 62-årig kvinna sökte en anställning som jobbcoach på Arbetsförmedlingens kontor i Strängnäs. Trots att hon hade bra meriter, som väl uppfyllde kravprofilen för jobbet, och en bred arbetslivserfarenhet blev hon inte ens kallad till intervju. Hon anmälde myndigheten till DO, och nu stämmer DO staten inför Arbetsdomstolen för både köns- och åldersdiskriminering.
När Arbetsförmedlingen kallade till intervjuer för att tillsätta de två tjänsterna som jobbcoach kallades dels flera kvinnor som var mycket yngre än 62-åringen, dels två män i samma ålder som hon. Slutligen anställdes två yngre kvinnor med sämre formella meriter och betydligt kortare arbetslivserfarenhet än 62-åringen, enligt DO.
– Arbetsförmedlingens argument för att välja bort kvinnan är inte sakliga. Dess agerande är ett typexempel på hur äldre kvinnor kan missgynnas på dagens arbetsmarknad, där kön och ålder samverkar för att utestänga dem, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.
Den 62-åriga kvinnan har sedan Arbetsförmedlingens tillsättning fått ett jobb som coach hos ett företag som myndigheten köper coachningstjänster av.
– Grundlagen ger det allmänna ett särskilt ansvar för att motverka alla former av diskriminering. Därför är det särskilt allvarligt när en statlig myndighet utsätter en person för negativ särbehandling, som i det här fallet, säger Katri Linna.
DO yrkar att Arbetsförmedlingen ska betala 300 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.