Annons:

Staten lämnar sex flygplatser

LUFTFART2009-03-19

Regeringen har bestämt vilka flygplatser som ska finnas med i det nationella basutbudet. Beslutet innebär att övriga statliga flygplatser måste få nya huvudmän om de ska finnas kvar.

Regeringens beslut innebär att man håller fast vid det urval av flygplatser som presenterades i samband med infrastrukturpropositionen i höstas. Flygplatserna i Sundsvall/Härnösand (Midlanda), Karlstad, Skellefteå, Ängelholm, Örnsköldsvik och Jönköping ställs utanför det nationella basutbudet. Ska flygtrafik fortsätta att bedrivas vid de flygplatserna måste det i framtiden ske i annan regi.

– Jag tycker regeringen vältrar över kostnaderna på kommuner och regioner. Det blir bara en skatteväxling, säger Sven-Erik Olsson, ordförande för ST inom Luftfartsverket.

Han är själv anställd vid den statliga flygplatsen i Karlstad, som är en av dem staten nu överger.

– Kommunerna kommer inte att ha något val, eftersom alternativet är att Luftfartsverket lägger ner, säger han.

Sven-Erik Olsson tror att trafiken kommer att bli kvar vid alla de sex flygplatser regeringen nu tar sin hand ifrån. Och i stället för att överskotten från de lönsamma flygplatserna täcker underskotten för dem som inte lönar sig blir det nu de lokala skattebetalarna som får bära kostnaderna.

Närmast kommer Luftfartsverket att inleda överläggningar med regionala intressen för att hitta möjliga nya aktörer som vill ta över verksamheten.

– Staten har ett ansvar för att det ska finnas en bra flygtäckning över hela vårt land. Med basutbudet på tio flygplatser tar vi det ansvaret, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson, C, i ett pressmeddelande.

Tio statliga flygplatser i det nationella basutbudet

Landvetter i Göteborg
Kiruna
Luleå
Malmö
Ronneby
Arlanda i Stockholm
Bromma i Stockholm
Umeå
Visby
Åre/Östersund

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA