Staten förlorade i Europadomstolen

BYGGNADS2007-02-14

Byggnads kan inte visa hur granskningsavgifterna används, enligt Europadomstolen. Därför ska svenska staten betala skadestånd till de fem oorganiserade byggnadsarbetare som vänt sig till domstolen i Strasbourg.

Alla byggnadsarbetare betalar en granskningsavgift till fackförbundet Byggnads på 1,5 procent av lönesumman. Pengarna ska enligt kollektivavtal användas för att facket ska kunna se till att arbetsgivarna betalar rätt ackordslöner.

Fem oorganiserade byggnadsarbetare vände sig till Europadomstolen då de ansåg att pengarna inte gick till det angivna ändamålet, utan istället användes i Byggnads fackliga verksamhet.

Domstolen avfärdar i och för sig inte systemet med granskningsavgifter, men skriver i domen att det inte är transparent, det vill säga att det saknar tillräckliga möjligheter för insyn. Därmed strider det mot Europakonventionens skydd för äganderätten.

Svenska staten åläggs därför att betala rättegångskostnader och skadestånd till de fem byggnadsarbetarna.

Orsaken till att det är staten, och inte Byggnads, som ska betala skadeståndet är att staten har ansvar för att skydda de medborgerliga rättigheterna, förklarar TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär.

– Jag tycker att domen är rimlig.

Granskningsavgiften bör bara gå till de legitima ändamål den är avsedd för. Det är förstås särskilt viktigt för den som valt att inte vara fackmedlem. Min slutsats är att Byggnads bör ändra systemet i de delar det inte är transparent för utomstående, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA