Ständigt övertidsjobb för passgruppen

POLISEN2011-01-18

Christian Baarsen tvingas arbeta övertid var och varannan dag. Det är tungt och han vill helst byta jobb. Likadant är det för många av kollegerna på Polisens passgrupp i Stockholm City, där chefen avsagt sig arbetsmiljödelegeringen.

Han har bara jobbat ett år på Polisen, men vill redan sluta.

– Jag trivs bra med kollegerna, men det känns för tungt. Alla är helt slut hela tiden. Jag vill söka mig något nytt, säger Christian Baarsen, 23 år, och skrattar uppgivet.

ST Press träffar honom en onsdag. På måndagen har han arbetat två timmar övertid, på tisdagen en halvtimme. Många av handläggarna har övertidsberg och känner sig överansträngda.

»För liten bemanning«

STs förtroendevalda har samlat personalens uttalanden.

»Helt slut efter dagen.«

»Har inget privatliv. Tiden går till att varva ned.«

»Tittar efter nya jobb.«

Problemet är att bemanningen är för liten i förhållande till arbetsbördan, enligt passgruppens chef Christina Ekstrand.

– Vi har något lägre bemanning än 2005. Men antalet passansökningar ökar hela tiden.

Fler och fler pass efterfrågas

Statistiken talar sitt tydliga språk. 2005 hanterade gruppen drygt 80 000 ansökningar. Fem år senare, 2010, var det drygt 100 000. De gamla passen som var giltiga i tio år går nu ut. Nya pass gäller bara i fem år.

– Dessutom reser människor allt mer. Fler behöver pass, säger Christina Ekstrand.

Allt pekar i den riktningen. Aktiebolaget Svenska Pass räknar med att antalet passansökningar i hela landet kommer att öka med 60 procent i år. Rikspolisstyrelsen räknar med en ökning med 80 procent.

Kan inte ta ansvar för miljön

Ändå tycker Christina Ekstrand inte att hon får gehör för kravet på bättre bemanning. Den 11 januari avsade hon sig därför
arbetsmiljödelegeringen.

– Som det ser ut nu mår folk så dåligt att jag inte kan ta ansvar för det. Mina chefer har i sin tur försökt göra något åt situationen, men det tar tid, säger hon.

Susanne Larsson Forman, tillförordnad ordförande i STs lokalsektion på Polisen i Stockholm City, säger att handläggarna förväntas hantera 30 till 35 ansökningar per dag.

– Nu är det vanligt med det dubbla. Många säger att de avstår från sina raster för att hinna hem i tid.

Passgruppen har öppet till sju på kvällarna. Men när man stänger dörren är det ofta hundra kölappar kvar att hantera.

ST efterlyser en översyn av antalet handläggare. Förbundet vill också att arbetsgivaren undersöker den psykosociala arbetsmiljön.

Tillståndsenhetens chef Patric Granath är överraskad över kundtillströmningen i januari. Det brukar vara lugnare. Han har styrt över fyra »multihandläggare« till passgruppen. Däremot är det osäkert om gruppen kan förstärkas permanent.

– Det får vi titta på. Prognoserna pekar uppåt för i år och nästa år, men sedan lugnar det ned sig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA