ST vill stärka kollegial styrning
Det är fel väg att gå att montera ned gemensamt, kollegialt beslutsfattande på universitet och högskolor, skriver ST i ett remissvar. Förbundet vill också behålla öppenhet och brett inflytande när rektorer ska tillsättas.
Regeringens utredare Kåre Bremer, tidigare rektor vid Stockholms universitet, har föreslagit ett stort antal förändringar för att effektivisera och förtydliga beslutsordningen vid akademiska lärosäten. På flera områden handlar det om att beslut ska fattas i en chefshierarki snarare än i den traditionella kollegiala beslutsformen, där lärare, forskare och studerande fattar beslut gemensamt.
Han rekommenderar exempelvis att institutioner som har en institutionsstyrelse ersätter denna med prefektstyre, och att akademiska ledare utses av en överordnad chef. De kollegiala organens roll blir i de sammanhangen enbart beredande eller samrådande.
ST vill se en utveckling i motsatt riktning. De kollegiala strukturerna bör bevaras eller återupprättas där de försvagats. Fakultets- och institutionsledningar bör enligt ST utses genom val där alla yrkesgrupper inom högskolan kan delta.
Även när det gäller formerna för tillsättning av rektor är förbundet kritiskt till Kåre Bremers förslag. Utredningen förordade att endast en rektorskandidat ska presenteras för kollegiet, att siffror från omröstningar inte ska redovisas och att det ska råda samma sekretess vid rektorsrekryteringar som vid andra rekryteringar av statliga myndighetschefer. ST är emot alla sådana förändringar.
Däremot stöder ST, i likhet med TCO och Universitetskanslersämbetet, förslagen om en översyn av finansieringssystemet för akademiska utbildningar och om ett större statligt basanslag för forskning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.