ST varnar för risker i arrester

POLISEN2012-09-04

Kort efter mordet på en häktesvakt i Huddinge blev en arrestvakt svårt misshandlad i Polisens arrestlokaler alldeles intill. Vakten, som jobbade ensam, var inhyrd från ett privat vaktbolag. Nu vill ST att verksamheten vid arresterna ses över.

– Det som stör mig mest är att det är pengar som styr säkerheten för både intagna och anställda, säger Bo Gustavsson, nationellt arbetsmiljöansvarig i STs avdelning inom polisväsendet.

I arresten hamnar människor som just frihetsberövats, inte sällan med våld. De kan ha gått igenom traumatiska upplevelser, drabbas av panik eller bli helt apatiska, konstaterar Bo Gustavsson. Inte sällan är de drogpåverkade.

– Man kan inte göra en farlighetsbedömning på det underlag man har när man griper en människa, anser Bo Gustavsson.

Under år 2011 rapporterades 128 incidenter med skador eller dödsfall i Polisens arrester. Antalet varierar stort över landet.

– Det finns ett mörkertal när det gäller antalet, eftersom det finns ett motstånd mot att skriva en rapport där också väktarens namn blir offentligt, säger Bo Gustavsson.

I bland annat Stockholm är det privata vaktbolag som bemannar arresterna. SVTs Uppdrag granskning uppmärksammade nyligen fallet med den misshandlade arrestvakten i Huddinge.

»Det är förstås fullkomligt orimligt att obehörig personal står i yttersta spetsen för statens rättsutövning. Det är egentligen absurt och absolut inte acceptabelt«, kommenterade kriminologen Jerzy Sarnecki.

I Kalmar, där Bo Gustavsson arbetar, har ST under flera år vänt sig mot att myndigheten anlitat privata vaktbolag i arresten. I år har den ordinarie bemanningen fördubblats. Inhyrda väktare ska bara anlitas vid tillfälliga arbetstoppar:

– Vi anser att det är myndighetsutövning att låsa in människor. Att ta DNA-prov och urinprov med tvång är också myndighetsutövning och det ska inte en väktare få göra, säger Bo Gustavsson.

I Kalmar förekommer inte ensamarbete i arresten. Men det gör det inom andra polismyndigheter, bland annat i Stockholm och på mindre orter, där man har svårt med ekonomin och inte alltid klarar dubbelbemanning.

ST-avdelningen kräver att det genomförs en nationell riskanalys av ensamarbete i arresterna och uppmanar sina skyddsombud att vara vaksamma och se över arbetsmetoderna. Avdelningen ifrågasätter också om privata vaktbolag ska få utföra myndighetsutövning på en polisstation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA