ST på KTH kritiskt till hushållstjänster

KTH2009-04-21

Kungliga tekniska högskolan, KTH, erbjuder alla anställda hushållsnära tjänster genom arbetsgivarens försorg. Okontroversiellt, tycker vicerektor, men lokala ST-företrädare är kritiska.

KTH har tecknat avtal med företaget HemQ, som förmedlar hushållstjänster. Högskolan gör ett bruttoavdrag på lönen när anställda beställer barnpassning, städning eller andra tjänster via företaget. Ett tiotal personer har hittills nappat på erbjudandet.

Vicerektor Gustav Amberg säger att man bland annat vill underlätta för kvinnor att fullfölja en akademisk karriär på högskolan.

– Vi vet att många kvinnor försvinner när de kommit en bit på väg i karriären. De tar ofta ett större ansvar i hemmet, och det här är ett sätt att hjälpa till med hemarbetet.

Erbjudandet har fått ett positivt bemötande, säger han.

– Jag tror inte att det är kontroversiellt på KTH att få hjälp med städning hemma.

Men lektor Jan-Erik Gustafsson i STs sektionsstyrelse håller inte med.

– Jag tycker inte att arbetsgivaren ska bedriva marknadsföring av hushållsnära tjänster. Om folk behöver hjälp med att tvätta fönster kan man ordna det själv.

Hela idén med skattegynnade hushållsnära tjänster är fel, anser han, bland annat av jämställdhetsskäl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lasse (ej verifierad) tors, 04/23/2009 - 15:03
Det handlatr inte om att marknadsföra hushållsnära tjänster utan som Gustav Amberg säger underlätta för kvinnor att fullfölja sin akademiska karriär i arbetslivet. Det är motsattsen till "fel av jämställdhetsskäl" som Jan-Erik Gustafsson säger. Ja tycker att Klåfingrigheten från fackförbund på vad som enskilda personer gör har gått för långt. ST borde hålla sig till kärnverksamheten och det är att förbättra och vidmakthålla medlemmarnas löner, arbetsmiljö och övriga förmåner i arbetslivet.Lägg er kraft på rätt grejor inte ta politiska ställningstaganden. Lasse

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA