ST: Orimligt låga anslag till löner

BUDGETEN2010-04-15

Myndigheternas anslag till löner och andra kostnader blir orimligt låga nästa år, anser STs ordförande Annette Carnhede. Det kommer att gå ut över redan hårt pressade statsanställda, säger hon.

Av:  Eva Spira

Myndigheterna kommer att få 1 miljard kronor i anslagsuppräkning för löner och andra förvaltningskostnader 2011. Uppräkningen bygger på hur löner och priser utvecklats i den privata sektorn två år tidigare, det vill säga 2009.

I en preliminär prognos i höstens budgetproposition räknade regeringen med att anslaget skulle öka med 3 miljarder kronor 2011.

– Hur kan förändringen bli så stor på ett halvår? Det finns anledning att fundera på om det är fel i underlaget, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Hon säger arbetsbelastningen på statens anställda redan är hög och kommer att bli än högre om myndigheterna inte får kompensation för sina utgifter. Framför allt kommer det att saknas pengar till nyrekryteringar, menar hon.

– Vi har den största generationsväxlingen någonsin och behovet av ersättningsrekryteringar är stort, säger Annette Carnhede.

Hon anser att regeringen måste se över systemet för anslagsuppräkning, som enligt henne är en teknisk modell som inte fungerar.

På frågan hur den låga löneuppräkningen kan påverka avtalsrörelsen, svarar Annette Carnhede:

– Det ökar trycket på förhandlarna. Men principen är att vi ska ha samma löneutveckling som inom den privata sektorn, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA