ST kritiskt till ungdomsfängelser
ST inom Statens institutionsstyrelse och ST inom Kriminalvården riktar skarp kritik mot förslaget att inrätta särskilda ungdomsfängelser. ”Att flytta ungdomarna till oss är inte en lösning utan ett misslyckande” säger Joachim Danielsson, avdelningsordförande för ST inom Kriminalvården.
I veckan lade en statlig utredning fram förslaget att barn och unga som döms för allvarliga brott ska avtjäna sina straff i fängelse. Utredningen möts nu av kritik från fackligt förtroendevalda i ST.
Om förslaget blir verklighet kommer Statens institutionsstyrelse, SiS, inte längre att vårda brottsdömda unga mellan 15 och 17 år som begått grova brott som mord och våldtäkt. Men det är SiS som har bäst förutsättningar att möta de här ungdomarna, anser både ST inom SiS och ST inom Kriminalvården.
Stefan Eriksson, vice avdelningsordförande för ST inom SiS, menar att det är olämpligt att flytta över ansvaret för denna grupp till Kriminalvården.
– På SiS har vi större möjligheter att ge ungdomarna bättre vård och skola. Det är viktigt att de inte bara sitter av ett straff. Ska vi nå framgång med de unga kriminella måste vi visa att en annan väg är möjlig. På SiS har vi den kompetens som krävs för att göra det, säger han.
Regeringens särskilda utredare Agneta Bäcklund ser dock flera skäl till att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården anses exempelvis bättre lämpad att förhindra rymningsförsök, hantera hot och våld och ge den intagne stöd vid frigivningen.
Justitieminister Gunnar Strömmer, M, menar också att Kriminalvården är den myndighet som är bäst rustad att hantera gruppen.
MenJoachim Danielsson, avdelningsordförande för ST inom Kriminalvården, håller inte med om det.
– Jag ser inte att Kriminalvården i sin verksamhet klarar att möta de här ungdomarna. Den expertkunskapen har SiS. Jag hade hellre sett att SiS hade fått fortsätta sitt utvecklingsarbete och att vi håller isär ungdoms- och vuxenbrottslighet, säger han.
Även Stefan Eriksson anser att SiS borde få möjlighet att förstärka arbetet med den slutna ungdomsvården. Men för att fullfölja förändringsarbetet krävs bättre förutsättningar både i form av lagändringar och resurser, menar han.
Utredningens bedömning att en reform där ungdomsfängelser inrättas kan gynna SiS, som då får ett mer renodlat vårduppdrag, ger han inte mycket för.
– Den enda fördelen med förslaget är att regeringen slipper skjuta till pengar till SiS för att vi ska klara vårt uppdrag fullt ut. Men priset får de här ungdomarna betala, säger Stefan Eriksson.
Enligt utredningsförslaget ska särskilda ungdomsavdelningar inrättas på anstalterna och de unga ska hållas avskilda från vuxna under sin fängelsetid. De ska få lämplig sysselsättning, såsom skola och behandling.
Förslaget kräver anpassningar av Kriminalvårdens verksamhet och personal med rätt kompetens och erfarenhet, skriver utredaren. Därför föreslås ungdomsfängelserna inrättas först i januari 2028.
Joachim Danielsson kallar den tidplanen för ”orealistisk”. Även om det handlar om relativt få ungdomar – SiS har i dag drygt 80 platser för sluten ungdomsvård – kräver målgruppen ett verksamhetsinnehåll och en kunskap som Kriminalvården saknar i dag, anser han.
– Vi har redan nu stora bekymmer att klara vårt kärnuppdrag, med platsbrist, bemanningssvårigheter och ett högt förändringstempo. Att bygga upp en sådan här verksamhet i det här läget kommer inte bli lätt, säger Joachim Danielsson.
Om ungdomsfängelser inrättas kommer det även få betydande konsekvenser för SiS, anser Stefan Eriksson. Även om han tror att anställda kan omplaceras inom myndigheten finns risken att SiS tappar värdefull kompetens.
– Läggs de här institutionerna ned ser jag en risk att vi förlorar medarbetare. Jag tror inte alla är beredda att flytta eller pendla långt för att arbeta kvar inom SiS, säger han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.