Kriminalvården ska förbereda för ungdomsfängelser
Kriminalvården får drygt två år på sig att förbereda och inrätta särskilda ungdomsfängelser. ”Nu behöver vi utreda och analysera hur vi kan ta oss an ett sådant uppdrag på bästa sätt”, kommenterar Susanne Wedin, direktör för myndighetens avdelning för anstalt, häkte och frivård, uppdraget i ett pressmeddelande.
Nu har Kriminalvården fått ett formellt uppdrag av regeringen att förbereda inrättandet av särskilda ungdomsfängelser. I jämförelse med tidsplanen i ett tidigare utredningsförslag kapar regeringen införandetiden med ett och ett halvt år. Redan 1 juli 2026 ska de första ungdomsfängelserna tas i bruk. De ska ha plats för dömda i åldern 15–17 år.
”Vi har redan idag unga, under 18 år, i våra häkten och även inom frivården genom ungdomsövervakning. Så en viss erfarenhet av unga personer har vi ju inom Kriminalvården även om vi inte helt kan jämföra det med en verkställighet på anstalt”, konstaterar Susanne Wedin, direktör för Kriminalvårdens avdelning för anstalt, häkte och frivård, i pressmeddelandet.
I augusti presenterades den utredning som nu kommer att ligga till grund för utformningen av Kriminalvårdens särskilda ungdomsfängelser. Utredningens förslag är att påföljden sluten ungdomsvård ska försvinna, och att unga lagöverträdare i stället ska dömas till fängelse. Verksamheten på de särskilda ungdomsavdelningarna ska anpassas till barn och ungas behov, och utgångspunkten ska vara att barn och unga inte ska avtjäna sina straff tillsammans med vuxna.
”En del av det nya uppdraget handlar om att vi ska fylla tiden på anstalt med meningsfullt innehåll. Tidöpartierna skriver att verkställigheten ska innehålla ’vård, utbildning och behandling för att på bästa sätt bryta ett kriminellt beteende’”, konstaterar Susanne Wedin.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.