Annons:

Justitieminister Gunnar Strömmer och utredaren och justitierådet Agneta Bäcklund vid överlämning av betänkande, 14 augusti..
Bild: Nadine Sohier/Regeringskansliet
Justitieminister Gunnar Strömmer och utredaren och justitierådet Agneta Bäcklund vid överlämning av betänkande, 14 augusti..

Utredare föreslår att Sverige inför ungdomsfängelser

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2023-08-14

Ansvaret för unga som begår brott bör flyttas från Statens Institutionsstyrelse, SiS, till Kriminalvården, säger regeringens särskilda utredare Agneta Bäcklund till SVT. Men unga förbrytare ska inte sitta i samma fängelse som vuxna lagöverträdare, menar hon.

I dag kan ungdomar mellan 15 och 17 år som begått allvarliga brott som mord eller våldtäkt dömas till sluten ungdomsvård på ett SiS-hem i upp till fyra år. Men nu föreslår en utredning att de ungdomar som döms för grova brott ska avtjäna sitt straff i särskilda ungdomsfängelser i Kriminalvårdens regi, uppger SVT.

Regeringens särskilda utredare, Agneta Bäcklund, säger till SVT att skälen är flera. Hon tar bland annat upp det faktum att det på senare tid skett både rymningar och våldsbrott på flera SiS-hem, samt att flera rättsreformer är på gång som bland annat kommer innebära längre straff för ungdomar.

Agneta Bäcklund säger även till SVT att utredningen tagit fasta på att Kriminalvården har ett inkört system för villkorlig frigivning.

”Det viktigaste för oss har varit att risken för återfall i brott minskar och att utslussningen till frihet kan ske på ett bra sätt. Där tror vi att kriminalvården är bättre lämpade då de redan har ett upparbetat system kring villkorlig frigivning”, konstaterar hon.

Enligt utredningen bör ungdomsfängelser införas från 1 januari 2028 för att Kriminalvården ska hinna upprätta ungdomsfängelser och inrätta skol- och fritidsverksamhet.

Justitieminister Gunnar Strömmer framhåller i SVTs inslag att Kriminalvården är den myndighet som är bäst rustad att ta hand om grovt kriminella ungdomar och att regeringen ska arbeta för att ungdomsfängelser ska vara på plats så snart som möjligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA