ST-kritik mot Kronobergsledningen

NYHET2004-12-09

Personalen vid Kronobergshäktet är förtvivlad. 38 tjänster ska dras in samtidigt som överbeläggningen av interner tillåts att öka. STs representant menar att ledningen har vänt personalen ryggen.

Av:  Christian Örjestål

Den första november var beläggningen på fängelser och häkten den högsta någonsin. På 1 968 häktesplatser fanns det 2 027 intagna.

På Kronobergshäktet är situationen kritisk. Under en längre tid har överbeläggningar varit en del av vardagen, när inte cellerna har räckt till har små, så kallade avvisiteringsbås, använts som bostadsrum för intagna. Personalen har inte hunnit med sig och intagna har tvingats göra sina behov i cellen.

— Det är ingen hållbar situation. Och när det är två personer som delar cell så blir belastningen på personalen än större. Inne i varje cell finns det två intagna som ska få hjälp och stöd, arbetsbördan ökar och det blir otroligt tufft för vårdarna, säger Zoran Veljkovic, ordförande för ST vid Kronobergshäktet.

Idag arbetar 250 personer vid Kronobergshäktet, av dem organiserar ST ungefär 60. Med ett aviserat sparkrav från Kriminalvårdsstyrelsen kan personalstyrkan komma att reduceras till strax över 210 anställda.

— Vi hoppas få vara med i diskussioner om vilka tjänster som ska försvinna. Men det finns ingen samverkan här så arbetsgivaren kommer inte att lyssna på oss. Det är stor chans att det är vårdarna som drabbas. Och i slutändan de intagna, säger Zoran Veljkovic. Arbetsgivaren har vänt oss ryggen. Våra åsikter anses vara grundlösa och stämplas som rent gnäll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA