ST: Jämställdhetsgrupper får chefer att smita från sitt ansvar

JÄMSTÄLLT2006-11-07

ST vill lägga ned de särskilda grupper som arbetar med jämställdhet och mångfald på statliga arbetsplatser. Målet är att tvinga cheferna att ta ett ansvar de inte tar i dag.

ST har med hjälp av Statistiska centralbyrån, SCB, gjort en undersökning som besvarats av närmare 4000 chefer inom statlig sektor. Den visar att särskilda grupper som tillsätts för att arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor fungerar som alibi för chefen. Bara hälften av cheferna deltar själva i jämställdhetsarbetet, och ännu färre är engagerade i mångfaldsfrågor.

En tredjedel svarade att arbetet var delegerat till en jämställdhetsgrupp eller en jämställdhets- och mångfaldsgrupp.

Trots att många chefer inte deltar i arbetet säger 60 procent av kvinnorna och nästan hälften av männen att jämställdhet är ett mycket viktigt verksamhetsmål. Hur går det ihop?

–De flesta säger att de vill ha mer kunskap i frågan. De kanske upplever att de inte kan tillräckligt mycket, säger Inger Ehn Knobblock, utredare på ST. Andra svårigheter som många talar om är tidsbrist och ointresse.

Men tidsbrist handlar om prioriteringar, påpekar hon.

–Man vill ägna sig åt kärnverksamheten, men tänker kanske inte på att den kan utvecklas mycket bättre om man jobbar med jämställdhet och mångfald.

STs slutsatser är att ansvaret ska flyttas från jämställdhetsgrupperna till cheferna, och att chefer och fackliga företrädare bör genomföra gemensamma utbildningar i lagstiftningen om jämställdhet och diskriminering.

–Och kraven på cheferna måste vara realistiska. Anser man att cheferna ska jobba med detta måste det finnas ett tidsutrymme, kommenterar Inger Ehn Knobblock.

Ett annat ST-krav är att konsekvenserna för jämställdhet och mångfald ska analyseras vid förändringar.

Undersökningen har riktat sig till chefer i statliga förvaltningsmyndigheter, bolag och affärsverk samt inom universitets- och högskoleområdet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA