ST har ännu inte tagit ställning om drogtester
Nyligen uttalade Arbetsgivarverket önskemål om att myndigheter ska få tillåtelse att testa sina anställda för droger. På ST inleds nu arbetet med att utreda vad förbundet anser i frågan.
I slutet av oktober vände sig Arbetsgivarverket tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, till regeringen med en önskan om att utreda frågan om drogtester på offentliga arbetsplatser.
Enligt hemställan vill Arbetsgivarverket och SKR att arbetsgivarna ska få möjligheter att drogtesta anställda ”på förekommen anledning eller slumpmässigt i samma omfattning som gäller på den privata sektorn av arbetsmarknaden”. I dag saknas lagstöd för detta.
Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar kom det inte som någon överraskning att arbetsgivarorganisationerna vände sig till regeringen i frågan.
– Arbetsgivarverket har vid några tillfällen de senaste åren lyft frågan om drogtester med oss. Men i och med att regelverket ser ut som det gör, där regeringsformen ger skydd till offentligt anställda, så såg vi inget behov av att agera på de trevarna, säger hon.
Eftersom grundlagen har omöjliggjort ett brett införande av drogtester på statliga myndigheter har ST inte ansett att det funnits behov av att ta ställning.
– Men nu ser vi att vi behöver utreda och se var vi står i frågan i dag.
Som första steg kommer förbundsstyrelsen att ta upp frågan på nästa styrelsemöte.
Hur kommer resonemanget att gå?
– I det klassiska spänningsfältet mellan individens integritet och allmänhetens behov av säkerhet och trygghet. Båda delar är viktiga och det är därför vi ser ett behov av att se närmare på den här frågan, säger Åsa Erba Stenhammar.
Enligt henne har förbundet inte uppfattat att det tidigare funnits något större intresse från medlemmarna för frågan. Vid sidan om att utreda var förbundet står, kommer ST nu också att följa processen om en eventuell offentlig utredning av drogtester.
– Vad som kan hända är att regeringen tar fram ett utredningsdirektiv och tillsätter en utredning, och då kommer det för vår del vara väldigt viktigt att göra inspel för att påverka hur de här utredningsdirektiven ser ut. Så man kan säga att vi är väldigt tidigt i starten av något som kanske kommer att ske, säger Åsa Erba Stenhammar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.