Annons:

ST går emot sparförslag

STATSFÖRVALTNING2009-04-29

Ömsom vin, ömsom vatten. Det är STs uppfattning om förslagen från förvaltningskommittén, som har haft i uppdrag att effektivisera staten.

Utredningen har haft en stor bredd i sina förslag, och ST konstaterar att de flesta idéer behöver utredas vidare innan de kan genomföras. Ett förslag som förbundet tycker att man i så fall bör gå vidare med är en lag om hur staten ska styras och hur medborgarna ska få insyn. Detsamma gäller tanken att skapa en gemensam värdegrund för statstjänstemän.

ST är också positivt till en särskild lag för Sveriges EU-arbete. Problem som utredningen tar upp är att regeringen inte fattar kollektiva beslut i EU-frågor och att departementen kan lägga resurskrävande arbetsuppgifter på myndigheterna.

Andra förslag som ST är med på är förstärkt utvärdering, möjlighet till längre anslagshorisont än ett år och att den statliga tillsynen koncentreras till länsstyrelserna.

Men i övrigt får flera tunga förslag kritik. ST anser till exempel inte att myndigheter i princip ska förbjudas att ägna sig åt kommersiell verksamhet. Myndigheter och statliga bolag står för många nödvändiga samhällstjänster, och på en del av de områdena finns också privata aktörer. Där måste man utgå från människors behov snarare än marknadens, skriver ST i sitt remissvar.

Förutom rättviseaspekten kan det finnas andra skäl för offentlig kommersiell verksamhet. Ibland finns skalfördelar och samordningsvinster i att en – offentlig – aktör står för allt eller det mesta. Och om det är tjänster som finansieras med skattepengar blir medborgarnas möjlighet till insyn betydligt större om verksamheten också drivs offentligt.

Vidare säger ST nej till allmänna besparingsförslag. Ett sådant var att privata ”utmanare” skulle kunna ta över statlig verksamhet, vilket ST anser inte går att genomföra generellt, utan hänsyn till frågor om insyn och ansvarsutkrävande.

En annan idé från utredningen var att göra ett så kallat produktivitetsavdrag för alla förvaltningskostnader, till exempel även lokalkostnader, när anslagen räknas upp. ST har dock länge framfört kritik mot konstruktionen i det nuvarande, mer begränsade avdraget, och anser att de problemen måste lösas innan man diskuterar en utvidgning.

Ytterligare ett sparförslag är att hitta gemensamma, koncentrerade lösningar för myndigheternas administration. På det området finns både positiva och avskräckande exempel, konstaterar förbundet. I vart fall bör man akta sig för att lyfta bort de personalpolitiska delarna från den enskilda myndigheten, anser ST. Där krävs närhet.

ST avvisar också förslaget att ge alla nyinrättade myndigheter ett tidsbegränsat mandat, varefter deras existens ska ifrågasättas. Granskning och analys av behoven ska ske innan en myndighet inrättas, anser förbundet.

Förvaltningskommittén leddes av Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson. Statskontoret självt har dock lämnat ett i huvudsak kritiskt remissvar angående förslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA