Fokus på dialog bättre än nya lagar
Arbetsgivarverket är kritiskt till förslagen från Förvaltningskommittén. I sitt remissvar anser verket att en ny förvaltningslag riskerar att undergräva grundlagen.
Förvaltningskommittén har föreslagit att delar av förvaltningspolitiken ska regleras i lag. Förslaget är svårt att värdera eftersom något konkret lagsförslag inte tagits fram av utredningen, menar verket. Dessutom saknar verket en analys av vilken effekt en lag skulle få på relationen mellan regering och myndigheter:
”Arbetsgivarverket anser att en sådan lag kan, tvärsemot sitt syfte, innebära ett minskat ansvar för regeringen och ett ökat ansvar för riksdagen. Regeringens fulla ansvar för statsförvaltningen riskerar att reduceras och riksdagen övertar en del av ansvaret. Därmed undergrävs regeringsformens sjätte paragraf, som säger att ”Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen”.”
Enligt Arbetsgivarverket strider en lagreglering av myndigheternas ledningsformer mot modellen med fristående myndigheter. Verket är också emot förslaget att lagstifta om beredningsprocessen inför utnämningar. En lagstiftning riskerar att formalisera processen på ett sätt som varken gagnar kvalitet eller flexibilitet.
Inte heller förslaget att nyinrättade myndigheter ska inrättas på begränsad tid vinner gehör hos verket. Det är lika dyrt att lägga ner en tidsbegränsad myndighet som en ordinarie myndighet, och regeringen kan ändå alltid fatta beslut om att inrätta eller lägga ner myndigheter.
Utredningens förslag att myndigheter ska kunna få anslag för längre period än ett år är Arbetsgivarverket positivt till.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.