ST kritiserar förslag om lokalkostnader

FÖRVALTNINGSKOMMITTÉN2009-01-13

Den statliga Förvaltningskommittén anser att myndigheterna bör minska sina lokalkostnader med hjälp av ett så kallat produktivitetsavdrag. ST anser att det kan leda till personalneddragningar.

Förvaltningskommittén, med Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i spetsen, presenterade före jul sina förslag om rationaliseringar i staten. Myndigheter ska i princip förbjudas att ägna sig åt affärsverksamhet och privata aktörer ska kunna »utmana« och ta över statliga verksamheter.

Ska minska lokalkostnader

Ett annat förslag är att myndigheterna ska minska sina förvaltningskostnader. I dag finns ett »produktivitetsavdrag« som innebär att myndigheten bara delvis kompenseras för ökade lönekostnader. Löneanslaget minskas med en tänkt produktivitetsökning i förvaltningen. Kommittén anser att ett sådant avdrag i framtiden inte bara bör göras på löneanslaget, utan på alla förvaltningskostnader.

Den stora kostnaden utöver löner är lokalhyror. Ett produktivitetsavdrag skulle därmed innebära att myndigheterna måste hitta vägar att minska utgifterna för sina lokaler, till exempel flytta till mindre attraktiva lägen eller minska ytorna.

ST är starkt kritiskt till idén.

– Vad skulle till exempel Kungliga Biblioteket göra om man får några kvadratmeter över? kommenterar STs kanslichef Gunnar Johanson. Och många myndigheter, såsom universitet och polisstationer,     kan inte flytta till billigare lägen.

Även myndigheter som skulle kunna flyttas är bundna av fleråriga hyresavtal, påpekar han.

Kan gå ut över personalen

– Och kan man inte minska lokalkostnaden måste man i stället sänka kostnaderna för personalen. I värsta fall måste man göra sig av med anställda, även om man inte har brist på arbetsuppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA