ST förespråkar förlängt försök

SJÄLVSTYRE2003-12-15

Försökstiden med regionalt självstyre bör förlängas. Statens roll bör också göras tydlig, anser ST i ett bitvis kritiskt remissvar på PARKs betänkande.

ST håller med den parlamentariska regionkommittén (PARK) om att försöken med statlig länsförvaltning och regionalt folkstyre har pågått för kort tid för att utvärderas nu.
Försöken bör fortsätta även år 2003 – 2006 och personalens erfarenheter tillmätas större betydelse vid utvärderingen. En särskild utredare bör utses, heter det i STs remissvar.
ST betonar också statens ansvar för att den nationellt beslutade politiken genomförs likvärdigt i hela landet.

Ur demokratisk synvinkel är försöket med regionalstyre nedslående, anser ST, och vill att demokratifrågorna studeras ingående. Kunskap efterlyses om skillnaderna mellan självstyrelseorgan och länsstyrelseorgan.
Än är det för tidigt att införa begreppet region. Beträffande länsstyrelsens roll vill ST se ett tydligare förhållande mellan denna och den regionala nivån – dock utan förändringar i länsstyrelsens regelverk och instruktion under försökstiden.
ST anser bland annat också att länsstyrelsen behöver mer resurser, bland annat för sin roll som statlig samordnare i länet och inom regionalpolitiken, och är tveksam till att resurser och uppgifter förs över till det regionala självstyret.
Försöket med vidgad samordnad länsförvaltning på Gotland har inte inneburit ”mervärden” för länet och bör inte förlängas, enligt ST. Framför allt är man kritisk till de merkostnader som försöket orsakat. De kunde istället ha använts till rådgivning åt skogsägarna och därmed förbättrat skogsvården på Gotland.

Fakta

Försök med regionalt självstyre har pågått i Gotlands, Kalmar, Skåne och Västra Götalands län. Detta innebär ansvar för regional utveckling, vissa regionalpolitiska medel, långsiktig plan för transportinfrastruktur mm. På Gotland har försök pågått med vidgad samordnad länsförvaltning, dvs Skogsvårdsstyrelsen och Länsarbetsnämnden har inordnats i länsstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA