Annons:

ST emot ny kunskapsmyndighet

VÅRDMYNDIGHETER2012-10-09

Förslaget att slå ihop ett tiotal myndigheter till en ny kunskapsmyndighet för hälsa, vård och omsorg skulle innebära stora problem för verksamheterna, anser ST. Men förbundet är positivt till en ny infrastrukturmyndighet för vården och en myndighet för välfärdsstrategi.

Ursprungligen kommer förslagen från regeringens utredare Stefan Carlsson, som vill lägga ned tio statliga myndigheter på hälsoområdet, föreningen Handikappinstitutet och det statliga bolaget Apotekens service AB. De skulle ersättas av fyra nya myndigheter för tillsyn, kunskapsutveckling, IT/infrastruktur och analys.

Men regeringen avvaktade inte remissomgången kring förslaget, utan satte i somras igång processer för att bilda dels en infrastrukturmyndighet av Apotekens service, dels en begränsad variant av tillsynsmyndighet, i huvudsak bestående av Socialstyrelsens nuvarande tillsynsverksamhet.

ST framför i sitt remissvar stark kritik mot regeringens hantering av utredningen.

– Det ger signalen att statlig verksamhet inte är så viktig, säger STs ordförande Britta Lejon. Statliga verksamheter har högt förtroende, men det kan snabbt raseras om man inte tänker efter noga inför förändringar. Det måste bli rätt från början.

ST tillstyrker ändå infrastrukturmyndigheten, liksom Stefan Carlssons förslag om en myndighet för välfärdsstrategi. När det gäller tillsynsmyndigheten håller ST med regeringen om att det behövs en starkare tillsyn, men att ett alternativ kan vara att behålla den inom Socialstyrelsen.

Däremot avvisar ST förslaget om en ny kunskapsmyndighet, som skulle innebära en sammanslagning av ett tiotal myndigheter. Åtminstone på kort sikt skulle en så stor omstöpning föra med sig betydande problem för verksamheterna, enligt ST. Förbundet tycker att det vore bättre att öka samordningen mellan myndigheterna på området.

ST föreslår också att en partssammansatt grupp för personalpolitiska frågor bildas om omstruktureringen ska genomföras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA