Annons:

Utredare vill skrota tio myndigheter

FÖRVALTNING2012-05-15

Tio myndigheter kan läggas ned och ersättas av fyra nya. Den slutsatsen drar regeringens utredare Stefan Carlsson, efter en översyn av statens organisation kring vård- och omsorgsfrågor.

Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar, har haft regeringens uppdrag att utreda de statliga myndigheter som arbetar med vård och omsorg. Nu föreslår han en genomgripande omorganisation, och tror att det är rimligt att vart femte jobb kan rationaliseras bort:

”I dag arbetar det 2 500 personer på de aktuella myndigheterna. Min uppfattning är att 20 procent av dem, 500 tjänster, kan sparas in, det är en uppgift som inte ska vara omöjlig att hämta hem”, säger Stefan Carlsson till Barometern.

Fackförbundet STs ordförande Annette Carnhede är bekymrad över utredningens förslag:

– Det tar bort väldigt mycket energi varje gång man gör de här stora svepen. Man blir bekymrad över den ständiga förändringen av myndighetsindelningen. Många som berörs har redan genomgått både förflyttningar och omorganisationer, både myndigeter och anställda, säger hon till Publikt.

De myndigheter som utredaren anser bör försvinna är Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Statens folkhälsoinstitut, Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för vårdanalys, Myndigheten för handikappolitisk samordning, Myndigheten för internationella adoptionsfrågor och Statens medicinsk-etiska råd. Dessutom föreslår han att föreningen Hjälpmedelsinstitutet och bolaget Apotekens service AB läggs ned.

I stället vill han inrätta fyra nya myndigheter. En myndighet ska svara för utveckling och spridning av kunskap, en inspektion för all tillsynsverksamhet, en infrastrukturmyndighet för gemensamma IT-lösningar och en myndighet för övergripande och långsiktig välfärdsstrategi.

– Det här ställer jättestora krav på vår omställningsförsäkring, om det skulle genomföras. Jag hoppas att man tar sig ordentlig funderare över hur man ska ställa sig till de här förslagen, säger Annette Carnhede.

Stefan Carlsson själv skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att förslagen kommer att ge en långsiktigt hållbar statlig grundstruktur, som successivt kan vidareutvecklas. Det blir enklare att hantera dagens och morgondagens frågor:

”Nu hoppas jag att regeringen har modet och kraften att också genomföra utredningens förslag”, skriver Stefan Carlsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA